woensdag 8 mei 2013

Ont-Spanje

De tekst van de titel van deze blog kwam ik lang geleden tegen en is op de één of andere manier blijven hangen. Een goede vondst met een land waar ik het enorm naar m'n zin heb en waar ik daadwerkelijk kan ontspannen. Maar ja, hoe zit dat nu met ontspannen? Wat is dat dan en wanneer weet je dan dat je ontspant...

Enige tijd terug zijn wij - mijn man en ik - een kleine week naar Spanje geweest. Zuid-Spanje, Andalusia om precies te zijn. Een paar dagen bij familie en een paar dagen bij vrienden. Twee totaal verschillende werelden in een relatief klein gebied van Spanje. Het familiebezoek vlak bij een drukke, bijzonder dure stad waar de designer winkels je proberen te verleiden geld uit te geven. En ons bezoek afsluiten bij vrienden in een huis in een bergachtige omgeving.

Beide leuk, niet te vergelijken en geheel anders. Voor mij is zo'n kort bezoekje lekker en geeft het ook nog eens een heleboel ontspanning. De eerste dag vaak nog even de drukte van het normale leven van me afzetten en daarna vooral genieten.

En ook al is een familiebezoek anders dan dat je met z'n tweeën bent of met vrienden, ik merk dat vooral de omgeving, de sfeer en het klimaat bij mij een extra bijdrage levert aan mijn ontspanning.

Ontspanning
Voor mij is ontspanning niets hoeven. Gewoon lekker doen wat ik wil en waar ik op dat moment zin in heb. Lichamelijk en geestelijk bijtanken en energie opdoen. Alleen de zon geeft mij al veel energie. Ik bedoel dan niet het 'bakken in de zon' want daar vind ik weinig aan. Nee, dan vind ik het leuker om lekker te wandelen, golfen of in een omgeving rondkijken.

Voor ontspanning hoef ik overigens niet persé weg te gaan. Op iedere plek kan ik wel een moment of ruimte vinden om te ontspannen. Soms alleen lichamelijk, bijvoorbeeld door eerst (een deel van) mijn lichaam aan te spannen en daarna deze spanning los te laten. Lekker om de energie te voelen stromen. En geestelijke ontspanning bereik ik door met regelmaat te mediteren. Niets zweverigs maar voor mij vooral contact maken. Contact maken met wie ik ben, wat ik voel en terug naar mijn basis.

Opladen en bijtanken
Als ik heel moe ben heb ik wel eens de neiging om eventjes te slapen. Sinds ik aan yoga doe ben ik echter van mening dat ik beter kan mediteren. En nee, dat hoeft geen uren te zijn, vaak is 10 minuten al voldoende. Even terug naar jezelf en contact maken met je innerlijke bron. Voor mij werkt mediteren beter dan slapen.
Mediteren is voor mij een fijne combinatie van uitrusten, ontspannen en opladen. Na een meditatie voel ik mezelf weer herboren en vitaal.

Leuk voor later
In Spanje heb ik overigens ook heerlijk in de ochtend buiten mijn yoga oefeningen gedaan. En wat is nu mooier dan yoga doen in de buitenlucht? Heerlijk op een terras, in de zon, onder een paar olijfbomen en uitzicht op een groene vallei.
Dat was echt ultieme ontspanning.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten