donderdag 30 mei 2013

Vertrouwen

Een bijzonder iets, vertrouwen. Een kostbaar iets ook omdat vertrouwen niet zomaar aanwezig is. In de meeste gevallen moet je dit 'verdienen'. Iemand moet bewijzen dat zijn handelen, doen of spreken naar waarheid is. Oja, en die waarheid moet gelijk zijn aan jouw waarheid. Vertrouwen. Het heeft vaak veel tijd nodig voordat je iemand vertrouwt. Ha, en gebeurt er iets waarmee het ontstane vertrouwen wordt geschaad... pfff dan is de breuk bijna niet meer te herstellen.

Herkenbaar? Bij mij wel.
En naarmate ik ouder wordt heb ik het gevoel dat mijn vertrouwen meer toeneemt. Misschien dat mijn eigen ontwikkeling een rol speelt. Zou het te maken hebben met het grotere zelfvertrouwen? Ik vermoed dat de basis van 'een ander vertrouwen' vooral met mijzelf te maken heeft. Hoe meer ik op mezelf vertrouw, hoe beter ik aan kan voelen wat de intentie van een ander is. Logisch? Volgens mij wel.

Een baby die geboren is en huilt kan erop vertrouwen dat hij/zij te eten krijgt. In het opgroei proces heeft de wijze van opvoeding invloed op vertrouwen. In welke mate is vertrouwen aanwezig. Kun je bij ouders, familie terecht met vragen/problemen. De basis en hoeveelheid vertrouwen wordt beïnvloed door nabije omgeving als gezin en familie en natuurlijk door vrienden, school en alles waar een kind mee te maken krijgt.

Fundament
Zie het als een huis bouwen. Het fundament van ieder huis [vertrouwen] moet sterk zijn anders bestaat de kans op instorten.
Kijk ik naar mijn leven, dan weet ik dat ik situaties heb meegemaakt waarin het vertrouwen behoorlijk beschadigd is. Ik ken zeker periodes waarin ik niemand meer vertrouwde, zelfs van mezelf wist ik niet zeker hoe het zat met vertrouwen. Tja en probeer dan maar het vertrouwen van jezelf terug te krijgen... Op werkgebied kun je door veel kennis vertrouwen winnen van collega's. Bij vrienden door dat wat 'in vertrouwen' is gezegd ook zo te behandelen. Maar hoe win je het vertrouwen in jezelf terug?

Zelfvertrouwen is jezelf vertrouwen
Een relatief simpel begin zou een eerste indruk van iets kunnen zijn... het gevoel dat je krijgt zodra je iemand of iets ziet. Het onderbuik gevoel dat je krijgt wanneer zich een situatie voordoet. En ga zo maar door. Noem het intuïtie of wat dan ook en je zult misschien ook wel ervaren dat dit gevoel er altijd is. Ik heb dat gevoel heel vaak weggeduwd en geluisterd naar mijn gedachten. De laatste jaren luister ik meer naar dat onderbuik gevoel en doe ik er meer mee. Ik ervaar dit als meer reageren vanuit wie ik werkelijk ben, het voelt vertrouwd.

Zelfvertrouwen en balans
Vertrouwen in mezelf geeft mij het gevoel dat ik in balans ben. Ik kan en durf erop te vertrouwen dat wat ik doe goed is. Ik doe geen dingen omdat een ander dat van mij wil of dat ik denk dat de ander een bepaalde handeling of actie van mij verwacht. (Ja, misschien moet je die laatste zin twee keer lezen om te begrijpen wat ik bedoel...) Naarmate ik beter in balans ben lijkt het ook bijna of ik kan voelen wat de intentie van een ander is. Het voelt soms of de achterliggende gedachte van de ander niet in overeenstemming is met de actie of taal die gesproken wordt. De balans is anders en dat voelt vreemd.

Ik merk ook dat wanneer ik in balans ben, ik goed en stevig sta. Ik ben in evenwicht en dat wat ik zeg, doe of uitspreek komt in alle eerlijkheid uit mijn hart. Ik voel dat wat ik zeg in overeenstemming is met wat ik doe en hoef geen moeite te doen. Vanzelfsprekendheid en evenwicht zijn woorden die me ook nog te binnen schieten.

Een pad met hobbels
Klinkt goed dat balansverhaal zul je wellicht hebben. Geen idee wat jij denkt of voelt. Misschien herken je het verhaal wel en ervaar jij hetzelfde.

Ik ervaar overigens dat mijn 'in balans zijn' steeds wijzigt, het is een momentopname die iedere keer veranderd. Het is alsof ik over een pad loop en op  het moment dat ik enige vorm van herkenning heb er een hobbel, kuil of obstakel in de weg zit. De balans is voor mij nog lang geen logisch en stabiel iets. Allerlei zaken, mensen of situaties vragen aandacht en doen een beroep op mijn vertrouwen. Deze dingen horen er nu éénmaal bij en maken mijn leven interessant, boeiend en leerzaam.

Vertrouwen op dat wat komt vind ik vaak lastig maar als er iemand is waar ik op kan, mag en durf te vertrouwen is het mezelf.

Veel plezier en vertrouw op jezelf.
Astrid

Als ik mezelf namelijk niet zou vertrouwen, wie doet het dan wel?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten